RTU zinātnieki piedalās «Latvijas izgudrojumu izstādē»

2010. gada 16. decembrī Rīgas Tehniskās universitātes Lielajā aulā pirmo reizi norisinājās «Latvijas izgudrojumu izstāde».

Izstādē piedalījās 66 izgudrotāji, kuri demonstrēja vairāk nekā 70 Latvijā tapušus izgudrojumus – jaunas tehnoloģijas un produktus tādās jomās kā mājsaimniecība, būvniecība, mehānika, transports, pārtikas rūpniecība, sports, medicīna, ķīmija, informācijas tehnoloģija un enerģētika.

Rīgas Tehnisko universitāte izstādē pārstāvēja struktūrvienības no Būvniecības fakultātes, Transporta un mašīnzinību fakultātes, Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes, Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes, Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes, kopumā prezentējot 11 izgudrojumus.

BF Būvražošanas institūts izstādē piedalījās ar izgudrojumiem «Kompozītu materiāli uz Al-W-B bāzes», «Pulveru presēšana ar magnētisko impulsu» un «Tērauda performētā lente». Savukārt Betona mehānikas laboratorija prezentēja rūpnieciski izgatavotu fasāžu siltināšanas paneli «Sildpanelis», kā arī augstas stiprības fibrobetonus un fibrobetonu konstrukcijas.

TMF Mehānikas institūts demonstrēja hidrodinamiskās spuras vibrokustinātāja darba režīma vadības paņēmienu.

EEF Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts iepazīstināja izstādes apmeklētājus ar projektu «Kompakts saules un granulu modulis».

DITF Datorvadības, automātikas un datortehnikas institūts piedāvāja apskatīt izstrādni «Asinsspiediena monitorēšanas sistēma ar datu bezvadu pārraidi internetā».

MLĶF Tekstilmateriālu tehnoloģiju un dizaina institūts prezentēja «Elektromehānisko pārveidotāju ar plakanu konstrukciju», «Portatīvu mēbeļu komplektu», saliekamās mēbeles «Saliec mani», «Maināmas konstruktīvas sistēmas koka mājokļiem», kā arī koka konstrukciju kopiju kolekciju. MLĶF Tehniskās fizikas institūts piedalījās ar izgudrojumu «Viscaur superelestīgu spiediena sensorelementu».

RTU zinātnieku dalību «Latvijas izgudrojumu izstādē» koordinēja RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs.

«Latvijas izgudrojumu izstāde» tika organizēta «Latvijas izgudrotāju dienas» ietvaros. Pasākuma mērķis ir popularizēt izgudrotāju darbību Latvijas sabiedrībā, īpaši jauniešu vidū, kā arī rosināt izgudrojumu komercializēšanu.

«Latvijas izgudrotāju dienu» rīkoja Latvijas Izgudrotāju biedrība un CONNECT Latvija.

Laila Eliņa, RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs
Linda Šufriča, RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs

ERAF logo